Search

Cat de des trebuie sa ne spalam parul?

by - duminică, februarie 22, 2015


Spalatul parului se pare ca a trezit o sumedenie de controverse. Toata lumea iti spune cand e bine sa te speli pe cap. Sincer nu am inteles niciodata acest lucru, de aceea am decis sa scriu si un articol pe aceasta tema.
In vremurile lui Ceausescu si putin dupa, lumea avea foarte putin acces la apa calda. Spalatul pe corp mergea in lighean, dar spalatul pe par se facea o data pe saptamana. Nu conta ca parul e murdar, nu conta nimic....te spalai pe cap cand aveai apa calda. Inca de pe atunci multa lume a ramas setata pe ideea ca e bine sa te speli pe cap o data pe saptamana. De ce? Unii gasesc motive...alti doar stiu ca asa e bine, fara vreun motiv anume.

Cand miroase a transpiratie lumea face dus, nu? Dar atunci de ce nu se spala toata lumea pe cap atunci cand parul e murdar? Unul dintre cele mai urate chestii la o femeie e parul nespalat, lipt de cap, care miroase urat. Oricat de machiata si aranjata ai fi, daca parul iti este unsuros iti pierzi tot farmecul.

Foarte multa lume evita sa se spele pe cap atunci cand e nevoie, in speranta ca parul va fi mai sanatos. In cazul unui scalp sensibil cu matreata, spalarea tarzie a parului ar putea cauza iritatii si mancarimi. "Nu e bine sa te speli zilnic pe cap daca ai parul gras", e o replica pe care o aud des si e total eronata, iar statul cu parul murdar nu e deloc o solutie.

Am impresia ca multa lume nu intelege nici rolul sampoanelor uscate si abuzeaza de aceste produse, pentru a prelungi durata intre spalari. Samponul uscat doar absoarbe sebumul pentru cateva ore. Insa asta nu inseamna ca parul e curat. Samponul uscat e un produs bun, insa trebuie folosit asa cum se cuvine. Iar din punctul meu de vedere, inseamna ca trebuie folosit in cazuri de urgenta. Trebuie sa pleci undeva urgent, nu ai avut timp sa te speli pe cap si pac-pac din 2 miscari ai folosit un sampon uscat si parul arata mai fresh. Da, asa mi se pare in regula. Unele persoane reaplica samponul uscat dupa ce sebumul reapare ca sa evite spalatul pe cap. Zau nu inteleg de ce. Va dati seama ca tot ce faceti e sa incarcati parul si sa ascundeti mizeria? E ca si cum nu v-ati spala de transpiratie si ati folosi un deodorant pentru a estompa mirosul. Ce-ar fi sa nu mai facem nici dus si sa folosim un spray de corp? Nu ar fi ok, nu? 

"Cat de des trebuie sa ma spal pe cap?", e de asemenea o intrebare pe care am intalnit-o des in saloanele de coafura. De ce persoana care te vopseste/tunde etc. ar trebui sa stie cat de des sa te speli tu pe cap? Nu cred ca cineva e specializat sa iti spuna asta. Parul trebuie spalat cand e murdar.

Persoanele care se spala de 1-2 ori pe saptamana ma critica pentru ca eu ma spal la doua zile. Dar nu inteleg asta. Adica tu ai norocul sa ai un par normal care nu se ingrasa repede si dupa 3 zile dupa ce l-ai spalat inca arata bine, dar asta nu mi se intampla si mie. Daca stau 3 zile cu parul nespalat arat de parca o vaca si-a trecut limba peste podoaba mea capilara. Deci nu poti sa te compari cu mama, cu sora, cu prietena sau cu oricare persoana din jurul tau. Fiecare dintre voi sunteti diferite, fiecare trebuie sa stiti cand trebuie sa va spalati pe cap. Nu te spala o data pe saptamana daca asa face prietena ta. Poate in cazul ei nu e nevoie sa se spele mai des pe cap, dar asta nu inseamna ca asa trebuie sa stea lucrurile si in ceea ce te priveste.

Si va rog nu mai cautati pe internet tot felul de trucuri prin intermediul carora sa amanati spalatul pe cap. Va vor face mai mult rau decat bine. Citisem ca e bine tamponezi putina lamaie la radacini ca sa absoarba sebumul. Nu faceti asta...lamaia usuca scalpul iar acest lucru va duce la iritatii si la un exces de sebum.

Tot ce am vrut sa subliniez in acest articol e faptul ca trebuie sa va spalati pe cap atunci cand parul e murdar. Nu conteaza daca asta inseamna sa va spalati zilnic pe cap, o data la 2 zile sau o data pe saptamana. Optati pentru un sampon bland, care sa curete bine scalpul si care e destinat tipului vostru de par. E necesar sa folositi produse adecvate pentru un par frumos si stralucitor.

Aasadar raspunsul pe scurt al intrebarii din titlu este: parul se spala cand e murdar.

Sunt foarte curioasa de parerea voastra legata de acest subiect si va astept cu drag comentariile :*

You May Also Like

2 Comments

  1. Ma spal cam la doua, trei zile pentru ca parul incepe sa se ingrase si nu-mi place cum arata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma spal cam la doua, trei zile pentru ca parul incepe sa se ingrase si nu-mi place cum arata.

    RăspundețiȘtergere